Gradus

Vol 7, No 2 (2020): Summer (June)

Table of Contents

Agriculture

Environmental changes in Kecskemét between 2009-2018 PDF
Edit Hoyk, Imre Kanalas, Jenő Zsolt Farkas
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.001
1-5
Egyes archeofiton taxonok életciklusának jellemzése 2017-ben és 2018-ban PDF
Ecseri Károly, Honfi Péter
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.002
6-11
Ökológia és konvencionális körülmények között termesztett szamóca (Fragaria × ananassa) hozama és antioxidáns kapacitása PDF
Mihálka Virág, Székelyhidi Rita, Hanczné Lakatos Erika, Kapcsándi Viktória, Palkovics András, Király Ildikó
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.003
12-17
Karbantartási szolgáltatások vizsgálata az agráriumban PDF
Oláh Béla
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.004
18-25
Kecskemét főterének kimagasló értékei: a fák PDF
Kiss Tímea, Ecseri Károly, Hoyk Edit
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.005
26-31
Ásványi-anyag tartalom alakulása a szilva gyümölcsében PDF
Kajtár-Czinege Anikó, Pető Judit
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.006
32-36
Fűfajok alkalmazása extenzív zöldtetőkön PDF
Turiné Farkas Zsuzsa, Kluber Balázs
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.007
37-42
Ciklámen termesztésének vizsgálata PDF
Turiné Farkas Zsuzsa, Palkovics András, Jóljárt Fanni
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.008
43-49
Nutrient composition of oak acorn flour PDF
Helga Sz. Migaskó, Károly Ecseri and Judit Pető
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.009
50-52
Cukor- és sav összetevők vizsgálata különböző szilvafajtákban PDF
Kajtár-Czinege Anikó, Kapcsándi Viktória, Székelyhidi Rita, Németh-Torkos Anett, Hanczné Lakatos Erika
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.010
53-58
Edible flowers – the rose PDF
Attila Nagy, Károly Ecseri
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.011
59-61
Economic aspects of the processing of vegetable plants PDF
András Palkovics, Kata Hiri, Adrienn Szilágyi, Attila Nagy, Fanni Jójárt
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.012
62-65
Investigation of humus and nitrate content of soil with special reference to the nitrate sensitivity PDF
Judit Pető, Attila Hüvely, Imre Cserni
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.013
66-71
Jégvédő háló hatása az alma gyümölcs húskeménységére és vízoldható szárazanyag-tartalmára PDF
Király Ildikó, Kepecz Dániel
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.014
72-77
Investigation of the synergism of air pollution and ruggle pollene load PDF
Pölös Endre, Palkovics András, Szabó Csaba, Tatjana Duric, Hóman Zoltán,Tóth Horgosi Péter
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.015
78-82
Protection against ruggle by bioherbicides, herbicides and mechanical methods PDF
Pölös Endre, Palkovics András, Szabó Csaba, Tatjana Duric, Hóman Zoltán,Tóth Horgosi Péter
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.016
83-89
Szilvafajták ikresedésre való hajlamának vizsgálata PDF
Király Ildikó, Kiss Eszter
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.017
90-96
Comparison of sour cherry wine making methods in the aspect of variety choice PDF
András Palkovics, Zoltán Hóman
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.018
97-102
The effect of growing media on the nutritional value of cherry tomato PDF
András Palkovics, Csaba Szabó, András László Kiss
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.019
103-105
The importance of vegetable processing automatization using the example of potato abrasion peeling PDF
András Palkovics
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.020
106-109
Udder health and milking technology on the Hungarian large-scale dairy farms PDF
Dorottya Ivanyos, Attila Monostori, Csaba Németh, István Fodor, László Ózsvári
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.021
110-113
Changes in the vegetative and generative parameters of strawberry grown under ecological conditions PDF
Ildikó Király, Márton Maczkó, András Palkovics and Virág Mihálka
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.022
114-120
Environmental condition of Kecskemét from the point of view of the climate change PDF
Edit Hoyk
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.023
121-125
Tasks and suggestions for the adaptation to the climate change in Kecskemét PDF
Edit Hoyk
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.024
126-130
Origin, development and breeding of archaeophytes PDF
Károly Ecseri, Péter Honfi
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.025
131-134
Phenological differences of quercus taxa PDF
Helga Sz. Migaskó, Károly Ecseri
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.026
135-140
Examination of the zinc content of the Southern Great Plain areas in terms of nutrient supply PDF
Judit Pető, Attila Hüvely, András Palkovics
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.027
141-146
Investigation of the yield of industrial tomato after different foliar treatments on humus sandy soil PDF
Attila Hüvely, Judit Pető, András Palkovics and Dávid Hegyesi
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.028
147-150
Investigation of the effects of foliar fertilizers on industrial tomatoes PDF
Attila Hüvely, Judit Pető and András Palkovics
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.029
151-154
Knowledge of functional foods by consumers PDF
Tímea Balogh, Irén Kőszegi, Edit Hoyk
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.030
155-160
The market of functional foods PDF
Tímea Balogh, Irén Kőszegi, Edit Hoyk
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.031
161-166
The outstanding values of our city: the trees PDF
Tímea Kiss, Károly Ecseri, Edit Hoyk
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.032
167-172
Ecological services of green areas in the main square of Kecskemét PDF
Tímea Kiss, Károly Ecseri and Edit Hoyk
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.033
173-178
Production of direct seeded Unihot pepper in sand soil PDF
Péter Tóth Horgosi, Zoltán Pék
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.034
179-181
Value measuring of two grinded paprika varieties PDF
Tóth Horgosi Péter
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.035
182-185
Changes in the quality and nutrient content of sweet pepper and tomato after phosphite foliar fertilizer treatmentin hydroculturein different growing seasons PDF
Zsuzsanna Tóthné Taskovics, András Kovács, Judit Pető and András Palkovics
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.036
186-190
Changes of lettuce zinc content in hydrocultural cultivation PDF
Zsuzsanna Tóthné Taskovics, András Kovács, Attila Hüvely and Judit Pető
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.037
191-194
Preliminary report of a forecast system tested in quince to predict fire blight symptom occurrence PDF
János Ágoston
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.038
195-200
Prediction and survey of apple pests and diseases in Bács-Kiskun county in 2014 PDF
János Ágoston
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.039
201-209
Potassium and nitrogen fertilizer experiment of celery (Apium graveolens convar. Rapaceum) test plant in 2018 PDF
Judit Pető, Attila Hüvely, Imre Cserni
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.040
210-217
Mineral element content of organically versus conventionally grown strawberries PDF
Virág Mihálka, Attila Hüvely, Judit Pető and Ildikó Király
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.041
218-224
Sugar and acid content of organically and conventionally grown strawberry (fragaria × ananassa) PDF
Virág Mihálka, Rita Székelyhidi, Viktória Kapcsándi and Ildikó Király
https://doi.org/10.47833/2020.2.AGR.042
225-229

Computer Science

Review on Networks Defined by Software PDF
Sara I. Boucetta and Zsolt Csaba Johanyák
https://doi.org/10.47833/2020.2.CSC.001
230-238
Informatikai kutatás a gerincsebészetben PDF
Kocsis Zoltán Tamás, Kovács János
https://doi.org/10.47833/2020.2.CSC.002
239-245

Business and Economics

Listening to the voice of primary stakeholders – Differences of measuring quality among the operation levels of higher education institutions PDF
Vivien Surman and Zsuzsanna Eszter Tóth
https://doi.org/10.47833/2020.2.ECO.001
246-258
A vezetési tanácsadási szolgáltatás igénybevétele speciális okainak változása 2001 és 2016 között PDF
Tokár-Szadai Ágnes
https://doi.org/10.47833/2020.2.ECO.002
259-269
Atipikus munkavégzési formák sporteseményeken PDF
Gősi Zsuzsanna
https://doi.org/10.47833/2020.2.ECO.003
270-276
High Potentials and High Performers in the Center of Talent Management PDF
Eszter Daruka and Katalin Pádár
https://doi.org/10.47833/2020.2.ECO.004
277-282
Magánüdülők építése Magyarországon, különös tekintettel az Alföldre PDF
Csordás László
https://doi.org/10.47833/2020.2.ECO.005
283-296
A második otthonok kialakításának okai, fázisai, helyszínei az ipari forradalom korától napjainkig PDF
Csordás László
https://doi.org/10.47833/2020.2.ECO.006
297-303
A vállalatok környezeti teljesítményének mérése: módszertani betekintés PDF
Deák Zsuzsanna
https://doi.org/10.47833/2020.2.ECO.007
304-310

Arts and Humanities

Sebestyén Mihály a nyíregyházi városi színház igazgatójaként – egy szerződés részletei (1932) PDF
Lengyel Emese
https://doi.org/10.47833/2020.2.ART.001
311-315
Online kulturális tartalmak a tudásalapú társadalom és az élethosszig tartó tanulás szolgálatában PDF
Fülöp Tamás
https://doi.org/10.47833/2020.2.ART.002
316-323
A partnerségi és hagyományos képzésű hallgatók életpályaképe a képzés elején PDF
Sági Norberta
https://doi.org/10.47833/2020.2.ART.003
324-329
A megemelkedett érzelmi arousal szerepe a reklám által befolyásolt vásárlási döntésekben PDF
Molnár Edina
https://doi.org/10.47833/2020.2.ART.004
330-335
A Bécsi Magyar Híradó (1957-1980) történelmi szerepe PDF
Lipóczi-Csabai Sarolta
https://doi.org/10.47833/2020.2.ART.005
336-342

Engineering

Mágneses síkfelülethengerlő szerszámmal létrehozott él-lekerekítés technológiai paramétereinek optimalizálása PDF
Kovács Zsolt Ferenc, Kodácsy János, Viharos Zsolt János
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.001
343-350
A possible new model of microscopic viscosity of metals for nano-hole filling PDF
Zoltán Farkas, Antal Ürmös
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.002
351-356
Additív gyártási technológiákkal megvalósítható tömegcsökkentő rácsszerkezetek geometriai modellezésének lehetőségei PDF
Sándor Roland
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.003
357-360
Nyitott cellás fémhabok geometriai modellezésének módszerei PDF
Sándor Roland
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.004
361-365
Mágneses erővel történő felülethengerlés hatása a felületérdességre és a korrózióra C45 acélon PDF
Kovács Zsolt Ferenc, Károly Dóra, Károly Péter Balázs, Kemény Dávid, Kodácsy János, Viharos Zsolt János
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.005
366-373
Technológiai paraméterek hatása Digital Light processing 3d nyomtatási eljárásnál PDF
Kun Krisztián
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.006
374-379
Forgácsolt felületek topográfiájának meghatározása koordináta mérőgép segítségével PDF
Sándor Roland
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.007
380-384
Gázturbina égéstér kialakítások vizsgálata pirolizált tüzelőanyaghoz PDF
Kondor István Péter, Kun Krisztián, Zöldy Máté
https://doi.org/10.47833/2020.2.ENG.008
385-390



Copyright (c) 2021 Gradus