VOL 3, NO 2 (2016): AUTUMN (NOVEMBER)
ALSÓ- ÉS FELSŐ NYÁRÁDMENTÉN KIVÁLASZTOTT DIÓSZELEKCIÓK (Juglans regia L.) MORFOMETRIAI VIZSGÁLATA
MORPHOMETRIC ASSESSMENT OF SOME WALNUT (Juglans regia L.) SELECTIONS FROM THE REGION OF THE NYÁRÁDMENTE HILLS
Abstract
Diószelekciós vizsgálatainkat Alsó- és Felső Nyárádmente gazdag háztáji dióállománnyal rendelkező dombvidékein végeztük 2013 és 2015 közötti időszakban. A terepi feltárások alkalmával előzetesen kiválogatott genotípusokat az alábbi termésmorfológiai és áruérték-jellemzők alapján értékeltük: termésátmérő [mm], terméstömeg [g], magbélarány [%], a törés utáni magbélfrakciók részaránya [%]. A minták értékeléséből származó adatok szerint megállapítható, hogy a fent megnevezett tájegységen értékes szelekciók lelhetők fel, melyek jó termésminőségi tulajdonságokkal rendelkezve teljesítik a héjas dióra vonatkozó előírásokat. A kiválasztott szelekciókat fajta-összehasonlító kísérletben való elhelyezésre javasoljuk, illetve kiindulási anyagot jelenthetnek a jövő diónemesítési munkáiban.
The present study was aimed to evaluate promising selections from the walnut populations of villages in the Lower- and Upper Nyárádmente area. Between 2013 and 2015, was evaluated the selections identified during previous fieldwork from fruit morphology and market value perspectives using the following criteria: fruit diameter [mm], fruit weight [g], kernel to shell ratio [%] and proportion of kernel breakage [%]. It was concluded that in the study area there are walnut selections with fruit attributes that match market requirements; these selections are recommended for further assessment and inclusion in breeding initiatives.
Keywords
Kulcsszavak: diópopuláció, szelekció, genotípus, áruérték,
Keywords: walnut population, selection, genotype, market value,
References
[1] | Balás, Á. (2009). Maros megye. Pallas-Akadémia Könyvkiadó Csíkszereda. pp. 11-12. |
[2] | Bandi, A. (2015). Magyar diófajták és erdélyi diószelekciók termésmorfológiai sajátosságainak és xantomonaszosbetegséggel szembeni ellenállóságának összehasonlító értékelése a fenolos vegyületekkel összefüggésben.Doktori értekezés. Budapesti Corvinus Egyetem, Gyümölcstermő Növények Tanszék. |
[3] | Bujdosó, G. (2004). Előnyben a helyi fajták. Kertészet és Szőlészet. 53 (51-52), pp. 12-13. |
[4] | Bujdodó, G. (2006). Hazai diófajták áruértéke. In: Szentiványi, P., Kállay, T.-NÉ (ed.). Dió. Mezőgazda KiadóBudapest. pp. 54-58. |
[5] | Bujdodó, G. (2007). Áruérték-vizsgálat diónál. Kertészet és Szőlészet. Vol. 56 (24). pp. 13-14. |
[6] | Bujdodó, G. (2008). Slovén diófajták értékelése. Kertészet és Szőlészet. Vol. 57 (48). pp. 14-15. |
[7] | Cociu, V., Botu, I., ?erboiu, L. (1999). Progrese în ameliorarea plantelor horticole din România. Editura CeresBucureşti. p. 216. |
[8] | Cosmulescu, S., Botu, M., Trandafir, I. (2010). Mineral Composition and Physical Characteristics of Walnut(Juglans regia L.) Cultivars Originating in Romania. Selcuk J Agr Food Sci /Selcuk Tarim ve Gida Bilimleri Dergisi.Vol. 24. pp. 33-37. |
[9] | Deaconu, I., Cosmulescu, S., Botu M. (2007). Sortimentul actual si perspectivele îmbunătă?irii lui. pp. 52-67. In.:Cociu V. (ed.): Culturile nucifere. Editura Ceres Bucureşti. |
[10] | Ebrahimi, A., Zarei, A., Fatahi, R., Ghasemi Varnamkhasti, M. (2009). Study on some morphological and physicalattributes of walnut used in mass models. Sci. Hortic. Vol. 121. pp. 490–494. |
[11] | Európai Közösségek Bizottsága 175/2001/EK rendelete (2001. január 26.). A héjas dióra vonatkozó minőségielőírások megállapításáról. Az Európai Unió Hivatalos Lapja Vol. 03 (31). |
[12] | Keramat, J. M., Rafiee, S., Jafari, A., Ghasemi, B.M.R., Mirasheh, R., Mohtasebi, S.S. (2008). Some Physicalproperties of Date Fruit (cv. Lasht). Int. Agrophys. Vol. 22 (3). pp. 221–224. |
[13] | Kilickan A., Guner, M. (2008). Physical properties and mechanical behavior of olive fruits (Olea europaea L.) undercompression loading. J. Food Eng. Vol. 87 (2). pp. 222–228. |
[14] | Ozkan, G., Koyuncu, M.A. (2005). Physical and chemical composition of some walnut (Juglans regia L.) genotypesgrown in Turkey. Grasas y Aceites. Vol. 56 (2). pp. 141–146. |
[15] | Sadrnia, H, Rajabipour, A., Jafary, A., Javadi, A., Mostofi, Y. (2007). Classification and analysis of fruit shapes inlong type watermelon using image processing. International Journal of Agriculture and Biology. Vol. 9. (1). pp. 68–70. |
[16] | Szentiványi, P. (1976). Dió. In: Szentiványi, P., Pejovics, B., Horn, E. (ed). Dió, Mandula, Mogyoró, Gesztenye.Mezőgazdasági Kiadó, Budapest. pp. 9–83. |
[17] | Szentiványi, P. (2006). Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet által elfogadott, államilag elismert árúfajták.In: Szentiványi, P., Kállay, T.-NÉ. Mezőgazda Kiadó Budapest. pp. 62–65. |
[18] | UPOV. International Union for the Protection of New Varieties of Plants. (1999). Guidelines for the conduct of testsfor distinctness, uniformity and stability. Walnut. Technical Guideline TG/125/6. pp. 8-21. |
[19] | Van Eck, J. W., Heijden G.W.A.M., Polder, G. (1998). Accurate measurement of size and shape of cucumber fruitswith image analysis. J. Agric. Eng. Res., Vol. 70. pp. 335–343. |