Gradus

Vol 4, No 2 (2017): Autumn (November)

 

TALAJOLTÓ KÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSÁNAK HATÁSA PAPRIKA (CAPSICUM ANNUUM L.) CSÍRÁZÁSÁRA ÉS PALÁNTAFEJLŐDÉSÉRE

EFFECT OF A BACTERIAL INOCULANT ON GERMINATION AND TRANSPLANT DEVELOPMENT OF PEPPER (CAPSICUM ANNUUM L.)


Mihálka Virág , Tóthné Taskovics Zsuzsanna

Abstract

Vizsgálataink célja annak megállapítása, hogy javíthatunk –e a paprika magok csírázásán illetve az előállított paprikapalánták minőségén mikrobiológiai készítmények alkalmazásának segítségével. A jelen kísérletben tesztelt talajoltó készítmény (Bactofil B-10) 30 l/ ha mennyiségben alkalmazva szignifikáns javulást eredményezett több paraméter tekintetében.

The aim of this study to test whether microbial products have an impact on germination and transplant quality of pepper. In the present experiment, the application of 30 l/ha Bactofil B-10 bacterial inoculant resulted in significant improvement in different features of the plants.


Keywords

Kulcsszavak: Mikrobiológiai készítmény, Paprika palántanevelés, Növényi növekedést serkentő, rizobaktériumok,

Keywords: Microbial products, pepper transplant production, PGPR (Plant growth promoting, Rhizobacteria),


References

[1] Almaghrabi O. A., Massoud S. I., Abdelmoneim T. S. (2013): Influence of inoculation with plant growth promotingrhizobacteria (PGPR) on tomato plant growth and nematode reproduction under greenhouse conditions. Saudijournal of biological sciences, 20.1: 57-61.
[2] Digat B. (1987): The bacterization of horticultural substrates and its effects on plant growth. Acta Horticulturae 221,279-288.
[3] Gagné S., Dehbi L., Le Quéré D., Cayer F., Morin J., Lemay R., Fournier N., (1993): Increase of greenhousetomato fruit yields by plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) inoculated into the peat-based growingmedia. Soil Biology and Biochemistry, 1993, 25.2: 269-272.
[4] Gholami, A., Shahsavani S., Nezarat S. (2009): The effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) ongermination, seedling growth and yield of maize. Int J Biol Life Sci 1.1: 35-40.
[5] Kloepper, J. W., Schroth M.N., and Miller T.D. (1980): Effects of rhizosphere colonization by plant growth-promotingrhizobacteria on potato plant development and yield. Phytopathology 70.11: 1078-1082.
[6] Mártonffy B. (2001): Zöldségfélék palántanevelése. Mezőgazda Kiadó, Budapest
[7] Mihálka V., Pető J., Hüvely A., Király I. (2017): Egy mikrobiális készítmény szamóca terméshozamára éslombozatára kifejtett hatásának vizsgálata. Gradus, 3.2: 338-343.
[8] Orhan E., Esitken A., Ercisli S., Turan M., Sahin F. (2006): Effects of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR)on yield, growth and nutrient contents in organically growing raspberry. Scientia Horticulturae 111.1 : 38-43.
[9] Nadeem S.M., Ahmad M., Zahir Z.A., Javaid A., Ashraf M. (2014): The role of mycorrhizae and plant growthpromoting rhizobacteria (PGPR) in improving crop productivity under stressful environments. Biotechnologyadvances, 32.2: 429-448.
[10] Tóthné Taskovics Zs., Pető J., Hüvely A., Palkovics A. (2015): Mikrobiológiai készítmény alkalmazása paradicsomhajtatásban. Gradus, 2.2: 331-335.
[11] Yadav Y., Verma J.P., Jaiswal D.K., Kumar A. (2014): Evaluation of PGPR and different concentration ofphosphorus level on plant growth, yield and nutrient content of rice (Oryza sativa). Ecological engineering, 62: 123-128.
[12] Yang, J., Kloepper J. W.,C.M. Ryu. (2009): Rhizosphere bacteria help plants tolerate abiotic stress. Trends in plantscience 14.1: 1-4.



Copyright (c) 2019 Gradus