Gradus

VOL 3, NO 1 (2016): SPRING (APRIL)

 

A HALTERMELÉS HELYZETE ÉS PERSPEKTÍVÁI MAGYARORSZÁGON

FISH PRODUCTION AND ITS PERSPECTIVES IN HUNGARY


Mónika Bojtárné Lukácsik, Katalin Rácz, Csaba Domán, István Szűcs,

Abstract

Az utóbbi évek kampányai ellenére a hazai halfogyasztók továbbra is nagyrészt pontyot fogyasztanak, ezzel keresletet teremtve a pontytermelésre. Az ország a pontytermelés szempontjából kedvező természeti adottságokkal rendelkezik, s ebből adódóan a hazai piac kielégítése mellett külföldi piacokra is termel. Hosszútávon termelékeny és víztakarékos, környezet- és természetbarát akvakultúra rendszereket célszerű kialakítani hazánkban, illetve érdemes a termelőknek ilyen módon átalakítaniuk már meglévő tavaikat. Kívánatos a szolgáltatások bővítése, multifunkcionális halgazdaságok működtetése (pl. haltermelés, horgásztó, halbolt, étterem, rekreációs tevékenység egy helyen működjön).

Despite the campaigns of recent years Hungarian consumers are continuing to mainly consume carp thereby creating demand for carp production. Hungary has very favourable natural conditions for carp production, therefore it not only satisfies domestic markets but also produces to foreign markets. Based on the experiences, in the long term, productive and water-saving, nature and environment friendly aquaculture systems should be developed, and farmers should transform their existing fish ponds according to these aspects. It is desirable to expand services and to operate multifunctional fish farms (e.g. fish production, fishing pond, fish shop, restaurant, recreational activities operated at the same place).


Keywords

Kulcsszavak: Akvakultúra, halastavi, haltermelés, hal fogyasztás, foglalkoztatottság,

Keywords: Aquaculture, fish pond, fish, consumption, employment,


References

[1] FAO (2014): The State of World Fisheries and Aquaculture
[2] Bojtárné Lukácsik M.(ed.) (2014): Annual fisheries report in 2014, AKI, Budapest
[3] Research Institute of Agricultural Economics (2015): Factors affecting fish producer prices. (Survey requested bythe Managing Authority of Fisheries Operative Programme and the Ministry of Agriculture).
[4] Research Institute of Agricultural Economics (2015): The situation of pond fish production in NATURA 2000 area inHungary. (Survey requested by the Managing Authority of Fisheries Operational Programme and the Ministry ofAgriculture).
[5] Bojtárné Lukácsik M. (ed.) (2014): Report on MAHAL operational results, MAHAL, Budapest
[6] Bardócz, T., Jámorné D. K., Mihálffy Sz., Módos Zs. (2012): Development opportunities for the Hungarian fishproduction in the light of Common Fisheries Policy. Department of Fish Production and Managing Authority of HOP.FM, Budapest
[7] Gábor J., Udvari Zs., Kiss G., Bojtárné Lukácsik M. (2015): Pond and intensive industrial fish production in Hungaryin 2014.



Copyright (c) 2019 Gradus