Gradus

VOL 2, NO 2 (2015): AUTUMN (NOVEMBER)

 

MIKROBIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSA PARADICSOM HAJTATÁSBAN

USE OF A MICROBIOLOGICAL PRODUCT IN TOMATO GROWING


Tóthné Taskovics Zsuzsanna, Pető Judit, Hüvely Attila, Palkovics András

Abstract

A talajok leromlása, káros anyagokkal történő felhalmozódása egyre nagyobb problémát jelent a termesztésben. A fenntartható mezőgazdaság érdekében a mezőgazdasági termelés és a környezetvédelem összehangolt tevékenységére van szükség. A Greenman Kft. által képviselt probiotikus technológia hatását egy mikrobiológiai készítmény alkalmazásán keresztül vizsgáltuk hajtatott paradicsom kultúrában. A kezelések hatására növekedett a termésmennyiség és bizonyos beltartalmi értékek is pozitív eredményt adtak. A vizsgálat egy előkísérlet volt, a megszerzett tapasztalatokat a következő kísérlet megtervezésénél fogjuk felhasználni.

The degradation of soils and the accumulation of harmful substances in them mean a growing problem in cultivation. For sustainable agriculture coordinated activities of agricultural production and parallel environmental protection are required. A probiotic technology represented by the Greenman LTD was investigated through the application of a microbial formulation in a greenhouse tomato culture. The treatments increased the yield and some of the nutritional values had a positive response. The study was a preliminary experiment; the experience gained will be used in designing the following experiments.


Keywords

Kulcsszavak: talaj, paradicsom, környezetvédelem, probiotikum, termésnövelés,

Keywords: soil, tomato, environment protection, probiotics, yield increase,


References

[1] Banat, I. M., Franzetti, A., Gandolfi, I., Bestetti, G., Martinotti, M. G., Fracchia, L., Marchant, R. (2010). Microbialbiosurfactants production, applications and future potential. Applied Microbiology and Biotechnology, 87(2), 427-444.
[2] Bosco, M. - Giovannetti, G. - Picard, C. -Baruffa, E. - Brondolo, A. -Sabbioni, F. (2007):Commercial plant-probioticmicroorganisms for sustainable organic tomato production systems.
[3] Compant, S., Duffy, B., Nowak, J., Clément, C., & Barka, E. A. (2005). Use of plant growth-promoting bacteria forbiocontrol of plant diseases: principles, mechanisms of action, and future prospects. Applied and environmentalmicrobiology, 71(9), 4951-4959.
[4] Cserni, I. - Borsné Pető, J. – Hüvely, A. – Németh, T. (2008): Nitrogen, phosphorus, potassium, acid, sugar andvitamin C content in tomato grown in different soil types and under different nitrogen doses, title poster in VII. Alps-Adria Scientific Workshop, Stara Lesna, Slovakia, Cereal Research Communications. pp. 1415-1418.
[5] Nagyobb termőképesség és fokozott termésbiztonság mikrobiológiai termékek használatával (2014) Agro Napló 3.100-101. [Online]. Available: http://agronaplo.hu/nagyobb-termokepesseg-es-fokozott-termesbiztonsag-mikrobiologiai-termekek-hasznalataval/ [Megtekintés: 10-Oct-2015].
[6] Az SCD Probiotikus techológia a mezőgazdaságban, kiskertekben (www.greenman.hu/novenytermesztes) [Megtekintés: 19-Oct-2015].



Copyright (c) 2019 Gradus