Gradus

VOL 2, NO 2 (2015): AUTUMN (NOVEMBER)

 

A BAKTÉRIUMTRÁGYÁZÁS ÉS A MŰTRÁGYÁZÁS GAZDASÁGI HATÁSAINAK ELEMZÉSE A KUKORICATERMESZTÉSBEN

ECONOMIC EFFECTS OF THE BACTERIUM MANURING AND USING ARTIFICIAL FERTILIZER IN THE CORN GROWING


Ferencz Árpád

Abstract

Munkámban három mezőgazdasági vállalkozás növénytermesztését vizsgáltam különböző technológiák alkalmazása mellett. A gazdasági társaság műtrágyázással biztosítja a megfelelő tápanyagot, az egyéni vállalkozás 3 évente szervestrágyát juttat ki a növények alá, a köztes években műtrágyát alkalmaz. A harmadik családi gazdaság egyik tápanyag-utánpótlási módszert sem használja, baktérium és növényi szerves biotrágyával biztosítja növények tápanyag szükségletét. Munkámban elemzem a termesztési technológiák költségeit, bevételeit, jövedelem tartalmát és a termesztés eredményességi mutatóit. A megfelelő baktériummal és baktériumtrágyával a talajkondíciót megtarthatjuk, javíthatjuk, ami az aszályos években a stresszektől óvja növényeinket. Több év adatai alapján megállapítható, hogy a baktériumtrágyás termesztési technológiával kedvezőbb eredmények érhetők el, mint a klasszikus termesztési esetekben. Hosszú távon a baktériumtrágyázás éri el a legjobb termésátlagot és a legjobb gazdasági eredményt, amennyiben megfelelő mennyiségű szerves anyag és nehezen felvehető formájú tápelem van a talajban.

In my study I examined the crop production of three agricultural enterprises that apply various feritlizing technologies. The first company provides the appropriate nutrients by fertilizing; the second, a private enterprise, deliveries manure under the crops every three years, applying fertilizer only during the years in between. The third, a family farm, uses a fertilization technique where nutritional requirements are provided by bacteria and organic bio-manure. In my work I analyzed the costs, revenues, income and efficiency indicators of the production technologies. With the right bacteria and bacterial-manure soil conditions can be maintained and improved, which will protect the plants during years of drought. Based on several years of data I have found that using bacterial-manure production technology, better results can be achieved than with traditional production methods. In the long-term bacterial- fertilization produces the best yields with the best economic results.


Keywords

Kulcsszavak: gazdasági elemzés, kukoricatermesztés, baktériumtrágyázás,

Keywords: economic evaluation, maize production, bacterium maniring,


References

[1] Birkás M. szerk. (2002): Környezetkímélő és energiatakarékos talajművelés. Akaprint Kiadó,Budapest
[2] Balázsy S.- Bartók T.- Benedek Sz.- Bíró B.- Keresztes Zs.- Máté S.- Szécsi Á.- Zászlós T.(2012): A beforgatott jövő, talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek. Imi- Printnyomda, Budapest
[3] www.cheminova.hu (2014): Cheminova Magyarország Kft
[4] www.phylazonit.hu (2012): Phylazonit Tele Élettel
[5] Antal J. (2000): Növénytermesztők kézikönyve. Mezőgazda Kiadó, Budapest
[6] Jávor A.- Boros J. (2006) Az agrárinnovációtól a társadalmi aszimmetriákig. MezőgazdaságiKiadó, Budapest



Copyright (c) 2019 Gradus